1

Algemene checklist voor belastingaangifte – vraag het mijnonlinebelastingadviseur

Heb je de drempel genomen en ga je zelf aan de slag met je aangifte? Zorg dan dat je alle benodigde documenten én je DigiD-gegevens klaar heeft liggen. Met deze checklist zorg je dat je niets vergeet.

De Belastingdienst weet veel van je -
controleer altijd of deze gegevens juist zijn


Controleert de gegevens die de Belastingdienst vooraf heeft ingevuld?

Op basis van bekende gegevens vult de Belastingdienst het digitale aangifteformulier deels voor je in. Dat is handig, maar zorg er wel voor dat je alles even checkt? Je wilt tenslotte niet te veel betalen en bovendien ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Een zorgvuldige check is daarom erg belangrijk. In de aangifte kun je de onjuiste gegevens corrigeren.

De Belastingdienst maakt het je gemakkelijk

Je kunt de belastingaangifte prima zelf doen. De meeste gegevens zijn van tevoren al ingevuld. Je hoeft ze alleen maar te controleren. Heb je alle papieren bij de hand? Dan is de aangifte zo gepiept. Om goed voorbereid te starten met je aangifte, staat hieronder een checklist. Zo weet je precies wat je allemaal nodig hebt!

Bij grote veranderingen kan een specialist handig zijn

Toch is het soms handig om een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld als je situatie dit jaar anders is dan normaal. Een paar voorbeelden:

Wat betekent dit voor je belastingaangifte? Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Of geld mislopen. Een expert weet raad.

Met een belastingadviseur kun je tijd en geld besparen

Een belastingadviseur kost je meestal een paar tientjes, maar kan veel tijd én geld schelen. Je maakt nu een slimme keuze, om er later de (financiële) vruchten van te plukken. De adviseur vult de belastingaangifte voor je in en dient deze in bij de Belastingdienst. Ook kan een adviseur jouw voorlopige teruggaaf afhandelen. Hij of zij kent de wet- en regelgeving en weet precies op welke aftrekposten jij recht hebt. Aftrekposten waar jij misschien het bestaan niet eens van weet. Zo kan een goede belastingadviseur zijn kosten dubbel en dwars terugverdienen.

De specialisten van mijnonlinebelastingadviseur helpen je graag. Maak een afspraak om met ze in gesprek te gaan.

CHECKLIST VOOR BELASTINGAANGIFTE

Welke gegevens heeft je altijd nodig voor de belastingaangifte?

Welke gegevens heb je nodig afhankelijkvan je situatie?

Werk en overige inkomsten

Eigen woning

de betaalde hypotheekrente
de eigenwoningschuld op 1 januari 2020 en 31 december 2020

Aan- en/of verkoop van een eigen woning, afsluiten of verhogen van een hypotheek

de verkoopopbrengst van uw vorige woning (notarisafrekening)
de kosten van de verkoop
de kosten van de aankoop van uw nieuwe woning
alle bijkomende kosten, zoals makelaarskosten en kosten van de taxatie
de hoogte van de eigenwoningschuld van uw vorige woning

Deze gegevens kun je ook nodig hebben

Denk wel dat er wel algemene raadgevingen zijn, maar dat die per persoon of per gezin verschillen. Wat goed is voor het ene gezin, kan totaal niet van toepassing zijn op een ander gezin. En eerlijk duurt het langst, fouten in belastingaangifte of te veel aangevraagde toeslagen worden vrijwel altijd weer rechtgezet met alle gevolgen van dien.


Veel succes met het invullen van de belastingaangifte. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken op mijnonlinebelastingadviseur.nl, dan kun je samen met een van onze consulenten de aangifte doen.

‘Wat is er prettiger dan zeker te weten dat de belastingaangifte goed is gedaan!’
> meer artikelen <