14

Belastingaangifte en bitcoin – vraag het mijnonlinebelastingadviseur

De belastingaangifte voor 2020 moet gedaan worden. Hoe zit het eigenlijk als je naast spaargeld en/of beleggingen ook cryptomunten had in 2020? In dit artikel beantwoorden we zeven vragen over bitcoin en andere cryptovaluta in combinatie met de belastingaangifte.

‘De bitcoin (en andere cryptovaluta) hebben een comeback gemaakt in 2020
en omdat veel mensen in digitale munten hebben belegd, is het goed om hierbij stil te staan voor het invullen van de belastingaangifte’

Hoe geef je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta aan bij de belastingaangifte van 2020? En wat gebeurt er als je jouw cryptomunten niet aangeeft?

Waar geef je jouw cryptovaluta aan in debelastingaangifte?

Je cryptovaluta behoren tot box 3 (je vermogen dat je hebt opgebouwd door te sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting. Jouw cryptovaluta geef je aan onder de categorie ‘overige bezittingen’.

Moet je altijd belasting betalen over jevermogen in bitcoin?

Je betaalt niet altijd belasting over je eigen vermogen. In 2020 ligt deze grens op €30.846. Dit houdt in dat je geen belasting hoeft te betalen als je op 1 januari 2020 minder dan €30.846 aan vermogen hebt. Let op: we hebben het hier niet alleen over je vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta. Ook je spaargeld en andere beleggingen vallen onder eigen vermogen.

Hoeveel belasting moet je betalen over jevermogen?

Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van je totale vermogen. Bij een vermogen tot €100.000 betaal je een tarief van 0,54%. Dit stijgt uiteindelijk tot 1,58% bij een vermogen van meer dan 1 miljoen.

Hoe weet wat je vermogen is als de waarde cryptovaluta volatiel en nooit hetzelfde is?

Als je belastingaangifte doet over het jaar 2020, gaat het om je vermogen op 1 januari 2020 en dus ook de koers op die datum. Via de website van Coinmarketcap kun je kijken welke waarde je bitcoin of andere andere cryptomunten op deze dag hadden.

 

Tip — Maak voortaan op 1 januari een printscreen van de koers. Dit is niet alleen fijn als je in maart weer met je belastingaangifte aan de slag gaat. De Belastingdienst kan namelijk ook altijd vragen om een onderbouwing van de waarde die jij hebt ingevuld.

 

Hoe zit het als je na 1 januari bitcoin hebt aangeschaft?

Als je op 1 januari 2020 geen bitcoin had, dan tellen de cryptomunten die je later in 2020 aanschafte niet mee in je aangifte voor 2020. Dan geef je bij de aangifte voor 2021 pas aan hoeveel vermogen je op 1 januari 2021 aan bitcoin en andere crypto had.

Hoe weet de Belastingdienst hoeveel cryptomunten je hebt?

Banken geven elk jaar door aan de Belastingdienst hoeveel geld je op je spaarrekeningen, beleggingsrekeningen en betaalrekeningen hebt staan. Deze staan daarom vaak al vooraf ingevuld. Het is dan een kwestie van controleren.

Cryptovaluta zijn natuurlijk digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale partij als een bank aan te pas komt. Het is dan misschien verleidelijk om je vermogen in cryptovaluta niet aan te geven. Onthoud: op dat moment ben je wel in overtreding.

Wat gebeurt er als je jouw bitcoin niet opgeeft bij je belastingaangifte?

Wanneer je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta niet aangeeft bij de belastingaangifte en de Belastingdienst hierachter komt, zijn de consequenties groot. De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300% van de belasting die je hoorde te betalen (en die je logischerwijs dan alsnog moet dokken). Dat niet alleen: het kan zomaar zijn dat de Belastingdienst je besluit strafrechtelijk te vervolgen.

De Belastingdienst kan tot vijf jaar na de aangifte nog aankloppen om verhaal te halen. Hoewel de Belastingdienst nu misschien nog niet actief controleert of mensen bitcoin en andere cryptovaluta achterhouden, kan dat over vijf jaar natuurlijk een heel ander verhaal zijn. De stijging van de waarde trekt momenteel namelijk flink de aandacht in de media en de politiek.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Denk wel dat er wel algemene raadgevingen zijn, maar dat die per persoon of per gezin verschillen. Wat goed is voor het ene gezin, kan totaal niet van toepassing zijn op een ander gezin. En eerlijk duurt het langst, fouten in belastingaangifte of te veel aangevraagde toeslagen worden vrijwel altijd weer rechtgezet met alle gevolgen van dien.

Veel succes met het invullen van de belastingaangifte. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken op mijnonlinebelastingadviseur.nl, dan kun je samen met een van onze consulenten de aangifte doen.

‘Banken geven elk jaar door aan de Belastingdienst hoeveel geld je op je spaarrekeningen, beleggingsrekeningen en betaalrekeningen hebt staan’
> meer artikelen <